söndag 25 maj 2008

31. Levain-vetesurdegsbröd

Fortsätter med levainen. Gjorde ett vanligt vetebröd och kombinerade med vetesurdeg, eftersom jag ändå nyss matat den, och dessutom gillar lite syrlighet i brödet.
  • 450 g levain
  • 100 g vetesurdeg
  • 450 g vetemjöl (Änglamark)
  • 300 g vatten
  • 16 g salt
Blandade vatten och mjöl och lät stå en timme.


1. Beståndsdelarna i position.


2. Blandade alltihop utom salt och körde 10 minuter på låg hastighet. Tillsatte saltet och remmade på 5-10 minuter till på högre hastighet.


3. Lät vila i bunke.


4. Efter 90 minuters vila. Vek ihop degen.


5. Efter hopvikning. Lät vila två timmar till och formade sedan två bröd.


6. Klart för slutjäsning.


7. 100 minuter senare. Insåg att jag inte skulle ha tid att baka dem dagen efter, så det blev lite jäktat. De var garanterat inte färdigjästa, men vad gör man?


8. Snittade ganska ordentligt för att parera den förväntade ugnsresningen. Gjorde dock alldeles för ynkliga snitt i boulen.


9. Efter gräddning. Limpan ok, boulen rämnad.


10. Fega snitt i kombination med underjäst deg ger vådliga resultat.


11. Finns en viss skönhet i det, trots allt.


12. Fint perforerat och gott, med en vänlig syra.

Hur som helst, levain-degen var mycket trevlig. Inte alls så kompakt/solid som vanliga surdegar, utan mycket mjukare, luftigare och lenare. En aning vag. Känns nästan som fusk att ha sån turbojäst i degen. Nästa gång ska den få jäsa klart över natten.

Inga kommentarer: