torsdag 15 maj 2008

28. Trimmat vetesurdegsbröd

Samma recept och samma surdeg som förra gången. Annat mjöl, dock, och jästider enligt rågvarianten.
  • 600 g vetemjöl (Änglamark)
  • 400 g vatten
  • 150 g vetesurdeg
  • 12 g salt
1. Blandade mjölet och vattnet och lät stå i två timmar i degbunken med locket på. Blandade därefter i surdegen och körde runt.

2. Saltet tillsattes efter 5 minuters knådande, därefter 3 minuter till på låg hastighet, och till sist 10 minuter på högre hastighet.


3. Rätt kladdig deg.


4. Vila.


5. Drygt två timmar senare.


6. Hopvikt för nya äventyr. Vek ihop den på plats i bunken. Verkade onödigt att krångla ur den och sedan tillbaks.


7. Drygt tre timmar senare.


8. Fortfarande rätt så kladdig, men även ganska luftig.


9. Vek ihop en stor bâtard enligt Danielle Forestiers riktlinjer och dumpade i jäskorg. Ställde korgen i plastlådan med locket på, och lät stå över natten i köket.


10. På morgonen, efter 7,5 h jäsning. Fin höjning, och sviktade tillbaks bra, men inte för snabbt, när man tryckte på det. Ställde in alltihop i kylen i väntan på gräddning.


11. Fyra timmar i kylen senare. Ingen större skillnad mot tidigare.


12. Efter trekvart ute i friska luften. Limpan satt ganska fastrotad i bottnen och var svår att få ur. Mer mjöl längst ned tarvas av dessa lösa degar. Snittade inget heller, eftersom degen var så lös att den riskerade att flyta ut helt vid ett eventuellt ingrepp. Borde dock gjort ett par, visade det sig.


13. Efter 45 minuter i ugnen. Ser ut som en korsning mellan en ilsken blåsfisk och en guatemalansk skråpuk. Hade, i retrospekt, varit bättre att kontrollera uppsprickningarna med ett par snitt på strategiska ställen.


14. Gott resultat, både smak- och utseendemässigt.

Jästiderna var prima, brödet höjde sig fint och gav fint inkråm. Möjligen hade det pallat nån extra timme i rumstemperatur. Snitt är av nöden. Bör nog satsa på en lite högre andel mjöl för att få en hanterligare deg. 100 g extra, typ.

Inga kommentarer: