onsdag 21 maj 2008

30. Pain de Campagne rustique (Hedh)

Dags att ge sig på Hedhs levainbröd, och jag valde hans Pain de Campagne rustique. Jag justerade receptet lite grand i fråga om vatten- och levaininnehåll. C:a 10% mer av varje, dels för att jag vill ha en lite lösare deg, dels för att jag ville använda hela min färdiga levain:
  • 550 g vatten
  • 450 g levain
  • 400 g vetemjöl (Änglamark)
  • 250 g grovt rågmjöl (Änglamark)
  • 150 g grahamsmjöl (Änglamark)
  • 20 g salt
Blandade allt utom salt i degbunken, körde långsamt 10 minuter, tillsatte salt, körde på högre hastighet 5 minuter, välte upp på bänken och knådade för hand i 10 minuter.

1. Färdigknådad deg. Lagom kladdig. Finns nog utrymme för ytterligare vätska, om man så skulle önska.


2. Efter 80 minuter i rumstemperatur.


3. Degen hopvikt och återbördad till vilostadiet. Gjorde om samma manöver efter ytterligare 90 minuter, varefter jag blev trött och bara orkade vänta en halvtimme innan jag formade degen inför nattjäsningen.


4. Gjorde en boule och en limpa som skickades in i kylen över natten.


5. Åtta timmar i kylen senare. Jag plockade fram dem i rumstemperatur igen för att ge dem lite värme och uppmuntran att jäsa lite till. Locket på!


6. Drygt 8 h senare var jag nöjd med jäsnivån, då ytan sviktade tillbaks långsamt när jag tryckte på degen.


7. Stilstudie.


8. Innan snitt. Ska försöka lägga snitten mer parallellt med ytan, och inte bara hugga rakt ned. Svårt. Orosmoment.


9. Efter gängse gräddningsprocedur. Höjde sig lagom och sprack bara där jag ville.


10. Trevlig skorpa, bra konsistens och god smak. Väldigt mäktigt bröd. Lyckat levain-test, tycker jag. Ska nog testa ett rent vitt bröd med levain härnäst för att få lite känsla för hur det känns i jämförelse med "vanlig" vete- och rågsurdeg. Spontant verkade det som om degen hölls ihop bättre än med t ex rågsurdeg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar lovande med levainen. Snyggt resultat dessutom! Jag efterlyser en liten topplista over dina favoritrecept. Kanske nagot att lagga till pa din blogg?

Pär sa...

En topplista blir nog aktuell först när jag gjort några bröd jag är helt nöjd med. Jag håller fortfarande mest på att prova mig fram.

Anonym sa...

Ok, det koper jag. Fast jag tycker att limporna ser bra ut. Kan du forresten tipsa om nagonstans att kopa brodkorgar pa postorder?

Pär sa...

Hus-modern säljer jäskorgar över nätet. Jag har den där lite dyrare varianten, men det är ju också en engångskostnad. Själv köpte jag mina på Cordon Bleu i Stockholm.

Anonym sa...

De som har vägarna förbi Köpenhamn hittar jäskorgar, och allt annat i matlagningsväg, på Kunst og Køkkentøj på Østergade. Fantastisk butik!