måndag 28 juli 2008

47. Lite-av-varje-bröd med rågsurdeg

Matade rågsuren, som fallit lite i glömska hemmavid, och gjorde en liten improviserad limpa.
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g fint dinkelmjöl
  • 100 g rågsikt
  • 50 g rågmjöl
  • 250 g vatten
  • 125 g rågsurdeg
  • 12 g salt
1. Mjöl, vatten blandat. Fick vila nästan två timmar. Några hopvikningar.


2. Färdig deg. Allt hopkört, saltet i efter fem minuter. Avslutade med 10 minuters manuellt knådande.


3. Efter en timme.


4. Efter ytterligare två timmar. Vek ihop degen och skickade in i kylen tills nästa dag.


5. Efter 17 timmar i kylen. Ingen större aktivitet.


6. Efter 6 timmar i rumstemperatur.


7. En timme senare.


8. Blandade snitt.


9. Efter 45 minuter i ugn.


10. Helt ok.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där snittgrejen ser ju finfin ut. Var köper man en sån? Lyckas inte alltid bra med att snitta med kniv.

Pär sa...

Kunst og Køkkentøj i Köpenhamn. Annars går det rätt bra med ett rakblad man satt på en pinne. På bild 8 här syns min gamla, med en skruvmejsel som hållare.