fredag 18 juli 2008

45. Levain-surdegs-grahams-dinkel igen

Variant på förra brödet. Lite mindre deg, lägre andel vätska, graham och dinkel.
  • 400 g aprikoslevain
  • 200 g vetemjöl (Änglamark)
  • 150 g grahamsmjöl (Änglamark)
  • 150 g siktat dinkelmjöl (Berte Qvarn)
  • 150 g vetesurdeg
  • 300 g vatten
  • 18 g salt

1. Mjölet och vattnet blandades och fick vila en halvtimme, och här är levain och surdeg tillsatt. Körde 5 minuter, hällde i saltet, och fortsatte drygt 10 minuter till, på högre hastighet. Knådade 10 minuter för hand efter detta.


2. Resulterande deg. Trevlig konsistens. Tricket att inte hälla i så mycket vatten som jag från början trodde, funkade.


3. Degen efter cirka tre timmars vila, och ett par hopvikningar.


4. I form.


5. Efter ytterligare tre timmar.


6. Uppskuren. Något slags bastardiserat floral-snitt.


7. Efter trekvart i ugnen. Sprack lite mer än jag ville. Det är uppenbarligen lite kinkigt att blanda levainen och surdeg, eftersom surdegen antagligen vill ha mycket längre jästid. Ska nog hålla mig till rena surdegsvarianter framgent.


8. Trevlig konsistens och ganska charmerande utseende, dock.


9. Bagerier har visst en mojäng som skivar upp en hel limpa i ett enda hugg. Inte jag.

Inga kommentarer: