fredag 3 oktober 2008

56. Schweizerost-levain

Ibland tycker jag att mina bröd blir lite för kompakta, så nu gjorde jag ett bröd där jag enbart försökte få stora hål i innanmätet.
  • 250 g aprikoslevain
  • 350 g Manitoba Cream
  • 275 g vatten
  • 5 g jäst (för lite extra skjuts)
  • 10 g salt
Totalt 510 g mjöl och 365 g vatten. 72 % vatten, således.

Blandade allt utom saltet och körde 10 minuter i Assistenten.


1. Kladdigt värre. Tillsatte saltet och körde ytterligare 10 minuter, på ganska hög hastighet.


2. Mer hanterlig, dock väldigt lös.


3. I bunke. Direkt in i kylen för nattvila.


4. Nästa dag, efter 2 h i rumstemperatur.


5. 3,5 h senare.


6. Förra bildens deg hopvikt.


7. 2,5 h senare.


8. Ny hopvikning.


9. 1 h senare. Bryskt hoprullad och nedlagd i stödkorg.


10. 1 h till.


11. Uthälld och karvad.


12. Marulk.


13. Fugu.


14. Lustig form.


15. Luft.


16. Närmast absurda hål. Vet inte riktigt varför man skulle vilja eftersträva detta, men det ser ju ganska fränt ut, i alla fall. Svårbrett, dock.

5 kommentarer:

Thea74 sa...

Fantastiska hål men varför bre smör på? Doppa i soppa eller i en god olja istället vet ja.

Pär sa...

Ja, that's the way to go. Skar skivorna i lite mindre bitar och doppade i olja/vinäger efter middagen igår.

Anonym sa...

Härliga bröd! Var får du tag i Manitoba Cream?

Pär sa...

Cajsa Warg i Stockholm säljer Manitoba Cream. Annars finns det via grossisten Martin Olsson, om man har någon kontakt som handlar där.

Anonym sa...

Daglivs vid Fridhemsplan säljer också Manitoba. I lösvikt.