tisdag 1 april 2008

18. Eget bröd 6 - Rågsiktsbröd med rågsurdeg

No-frills-vetesurdegsbrödet blev ganska lyckat tänkte jag försöka med samma proportioner och tillvägagångssätt igen, denna gång med vetesurdegen utbytt mot rågsurdeg, och vetemjölet mot rågsikt (som jag aldrig använt tidigare). Således:
  • 180 g rågsurdeg (50-50, viktmässigt)
  • 325 g Änglamarks rågsikt
  • 180 g vatten
  • 8 g salt
Surdeg, mjöl och vatten blandades i Assistenten, kördes 5 minuter och fick vila 10 minuter. Därefter tillsattes salt, och degen kördes ytterligare drygt 10 minuter. Sen knådade jag den för hand i kanske 10 minuter, mest för skojs skull.

1. Smetig deg.


2. Degen klar. Den fick vila i rumstemperatur en timme, sedan skickade jag in den i kylskåpet över natten.


3. Degen efter 14 timmar i kylen. Ser likadan ut som innan den åkte in, så den bilden struntar jag i.


4. Efter 6 timmar i rumstemperatur. Skyndar långsamt.


5. Jag vek ihop den och lät den ligga 2 timmar ytterligare. Detta steg kunde jag med stor sannolikhet uteslutit. Jag tror mest att jag förintade flera timmars jäsning. Konstateras kunde i alla fall att konsistensen är väldigt mycket annorlunda jämfört med ett vetebröd - inte samma seghet, utan lite mer åt en stelnad chokladpudding som man kan riva isär. Vilken märklig liknelse.


6. Efter en och en halv timme formade jag en limpa och lät jäsa med skarven nedåt i nästan 4 timmar. Den såg rätt ynklig ut till en början.


7. Färdigjäst fick det nu vara. Dags för gräddning.


8. Upp på plåt, ett par snabba snitt, och in i ugnen. Hade en långpanna i botten och hällde in varmvatten när jag tog ut plåten jag la brödet på. Mer vatten och tempsänkning efter 5 minuter, därefter luftning efter totalt 15, 30 och 45 minuter av den totala ugnstiden på 55 minuter.


9. Färdiggräddat. Kanske inte så jättehögt, men det reste sig piggt i ugnen, i alla fall. Den med avsikt löst gjorda längsgående skarven gav en fin spricka. Dock spricker en sådan skarv aldrig upp mer i ugnen än den har gjort under jäsningen.


10. Uppskuret och provsmakat (för tidigt, i vanlig ordning). Mycket gott! Jättefin smak och trevlig skorpa. Som vanligt oroade jag mig rätt mycket (denna gång lite i onödan) för att brödet skulle bli för platt och kompakt. Jag vet i och för sig för lite om just rågmjölets egenskaper. Får väl undersöka, dock är det roligare att experimentera sig fram även om det kanske inte blir lika bra som när man följer recept.

2 kommentarer:

Martin sa...

De här fotoserierna påminner om pornografiska bildserier. The money shot är när du demonstrerar ett snitt genom den färdiggräddade limpan. Har du någon fluffer?

Pär sa...

Nej, men så har också flera av mina bröd följaktligen lite problem med resningen när det hettar till. Jag gillar uttrycket "The money shot", f ö.