fredag 17 oktober 2008

59. Surdegsbröd med skrädmjöl

Har haft en påse skrädmjöl i skafferiet ett tag, utan att riktigt veta vad jag ska göra med det, tills jag helt enkelt blandade i det i ett vanligt surdegsbröd.
  • 300 g vetemjöl special
  • 150 g grahamsmjöl
  • 100 g skrädmjöl
  • 350 g vatten
  • 100 g vetesurdeg
  • 100g rågsurdeg
  • 20 g honung
  • 12 g salt
Blandade mjöl och vatten och lät stå en halvtimme, la till surdeg och honung, körde alltihop i Assistenten, 10 minuter på låg hastighet, la till salt, körde 10 minuter till.

1. Deg.


2. Deg efter fyra timmar i rumstemperatur, inklusive ett par hopvikningar.


3. Deg i korg.


4. Deg i korg efter 12 h i kylskåp.


5. Deg i korg efter ytterligare 5 h i rumstemperatur.


6. Deg i ugn.


7. Färdiggräddat bröd. Mysko sprickor.


8. Jämna små hål.


9. Närbild.

Skrädmjölet, som ju är rostad havre, luktade tämligen skarpt vid knådandet, men i det färdiga brödet var smaken mer tillbakahållen. Det gav en mild smak av Start-müsli, fast utan sockerchocken. Inte så dumt alls, faktiskt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

blanda i lite torkad frukt nästa gång så har du müsli och bröd i ett. låter som en bra frukost, bara lite ost på

tack för trevlig läsning

sebastian gunnarsson

Anonym sa...

Kan Du vänligen skriva vad är skrädmjöl på engelska? Tack!

Pär sa...

@seb
Har tänkt försöka med något liknande framöver. Jag är lite skeptisk mot viss torkad frukt, dock. Blir kanske nötter i stället.

@tiv
"Roasted oat flour".

Anonym sa...

Såg nice ut. Detta måste prövas!