skip to main
|
skip to sidebar
Brödbakslogg
Bilder på deg
fredag 5 september 2008
50. Levainbröd på nyponsoppa
Som
utlovat
kommer här ett bröd med nyponsoppa som degvätska. I grunden är det ett vanligt levain-vetebröd med lite grahamsmjöl.
Började med att göra en
aprikoslevain
, där jag i de två sista stegen ersatte vattnet med nyponsoppa (Ekströms original).
1. Sista påfyllningen.
2. Knådad.
3. Efter 20 h i rumstemperatur.
Blandade nu
200 g vetemjöl special (Ica eco)
100 g grahamsmjöl (Änglamark)
200 g nyponsoppa (Ekströms)
och knådade lite lätt.
4. Lät denna vila under lock en halvtimme, och vek ihop den ett par gånger under tiden.
5. Enter levain.
6. Efter knådning - 5 minuter långsamt - tillsätt 10 g salt - 5 minuter snabbt - 5 minuter manuellt - 5 minuter snabbt.
7. En timme senare.
8. Efter vikning.
9. 2h20m senare. Klart för formning.
10. Deg i korg i bunke i kylskåp.
11. 16 timmar senare, uttagen ur kylen.
12. Sex timmar i rumstemperatur senare.
13. Tänkte grädda som den låg i korgen.
14. Några halvusla snitt senare. Jag hade för mycket prylar på bakbordet och fick inte ordentligt spelrum.
15. Färdiggräddat.
16. Blev ganska likt
äppelciderbrödet
, men fick lite finare färg och lite godare smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Senaste inlägg
Äldre inlägg
Startsida
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Brödbakare
Pär
Här dokumenterar jag mina försök att baka bröd, i förhoppning om att lära mig av mina många misstag.
Visa hela min profil
Bloggarkiv
►
2013
(1)
►
mars
(1)
►
2011
(5)
►
september
(1)
►
juli
(2)
►
april
(1)
►
mars
(1)
►
2010
(18)
►
december
(1)
►
november
(1)
►
september
(2)
►
juni
(1)
►
maj
(2)
►
april
(1)
►
mars
(1)
►
februari
(4)
►
januari
(5)
►
2009
(32)
►
december
(2)
►
november
(4)
►
oktober
(3)
►
augusti
(3)
►
juli
(2)
►
juni
(1)
►
maj
(2)
►
april
(3)
►
mars
(3)
►
februari
(5)
►
januari
(4)
▼
2008
(73)
►
december
(5)
►
november
(5)
►
oktober
(6)
▼
september
(6)
55. Bruks-vetesurdegsbröd
54. Lyckat dubbelsurdegsbröd med råg
53. Småtrist durumvetebröd
52. Lågt rågsurdegsbröd med grahamsmjöl
51. Vetesurdegsbröd med rågsikt
50. Levainbröd på nyponsoppa
►
augusti
(2)
►
juli
(6)
►
juni
(8)
►
maj
(10)
►
april
(8)
►
mars
(10)
►
februari
(4)
►
januari
(3)
Etiketter
Grundrecept på surdegsbröd
(1)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar