fredag 5 september 2008

50. Levainbröd på nyponsoppa

Som utlovat kommer här ett bröd med nyponsoppa som degvätska. I grunden är det ett vanligt levain-vetebröd med lite grahamsmjöl.

Började med att göra en aprikoslevain, där jag i de två sista stegen ersatte vattnet med nyponsoppa (Ekströms original).

1. Sista påfyllningen.


2. Knådad.


3. Efter 20 h i rumstemperatur.


Blandade nu
  • 200 g vetemjöl special (Ica eco)
  • 100 g grahamsmjöl (Änglamark)
  • 200 g nyponsoppa (Ekströms)
och knådade lite lätt.

4. Lät denna vila under lock en halvtimme, och vek ihop den ett par gånger under tiden.


5. Enter levain.


6. Efter knådning - 5 minuter långsamt - tillsätt 10 g salt - 5 minuter snabbt - 5 minuter manuellt - 5 minuter snabbt.


7. En timme senare.


8. Efter vikning.


9. 2h20m senare. Klart för formning.


10. Deg i korg i bunke i kylskåp.


11. 16 timmar senare, uttagen ur kylen.


12. Sex timmar i rumstemperatur senare.


13. Tänkte grädda som den låg i korgen.


14. Några halvusla snitt senare. Jag hade för mycket prylar på bakbordet och fick inte ordentligt spelrum.


15. Färdiggräddat.


16. Blev ganska likt äppelciderbrödet, men fick lite finare färg och lite godare smak.

Inga kommentarer: