söndag 29 juni 2008

41. Vetesurdegsbröd med äppelcider

Jag provade att byta ut vattnet i mitt vetesurdegsbröd mot äppelcider, för att se hur det skulle bli.
  • 400 g vetemjöl (Ramlösa)
  • 200 g grahamsmjöl (Änglamark)
  • 150 vetesurdeg
  • 350 g äppelcider (vanlig Herrljunga från Coop)
  • 12 salt
Blandade mjöl och cider och lät stå i 45 minuter. Blev rätt så kompakt. Tillsatte surdeg, körde 10 minuter på låg hastighet i Assistenten, hällde i saltet och körde ytterligare 10 minuter på högre hastighet. Degen alltjämt ganska styv. Finns nog utrymme för mer vätska. Vet inte riktigt vad cider har för bakegenskaper som skiljer sig från vattens, förutom sockerinnehållet.

1. Degen färdigältad.


2. Lustiga små prickar, troligtvis från kolsyran. Kanske bör man låta cidern stå och bli avslagen först. Spelar nog ingen roll.


2. Efter fyra timmar i rumstemperatur.


3. Vek ihop degen och la locket på igen.


4. Efter dryga 90 minuter till.


5. Tänkte skippa överdrivet långjäsande och formade en limpa direkt.


6. Efter 3 timmars slutjäsning. Det är möjligt att det hade mått bra av att få jäsa längre. Nästa gång, kanske.


7. På spade. Redo för snitt och därefter ugn.


8. Snittad. Fick lite inspiration av videorna på lepetitboulanger.com.


9. Efter 45 minuter i ugnen enligt konstens alla regler.


10. Klyftat för avsmakning och infrysning. Även om brödet inte blev så luftigt så blev det väldigt saftigt och gott. Smakade lite som en Skogaholmslimpa, om man kan tänka sig en sådan med knaprig skorpa, och som varken är degig eller torr.

3 kommentarer:

Leif Lundgren sa...

Häftigt!
Leka med konstiga degvätskor har jag aldrig provat.
Det här öppnar ju en hel ny värd av konstiga bröd!

Anonym sa...

Äppelcider! Och nästa gång blir det nyponsoppa kanske? Ekströms original.
Till bloggpost nr 50 önskar jag mig en topplista över Bästa Bröna.

//indy

Pär sa...

Nyponsoppa är inte så dumt, faktiskt. Lovar att testa och rapportera.