- 400 g vetemjöl (Ramlösa)
- 200 g grahamsmjöl (Änglamark)
- 150 vetesurdeg
- 350 g äppelcider (vanlig Herrljunga från Coop)
- 12 salt
1. Degen färdigältad.
2. Lustiga små prickar, troligtvis från kolsyran. Kanske bör man låta cidern stå och bli avslagen först. Spelar nog ingen roll.
2. Efter fyra timmar i rumstemperatur.
3. Vek ihop degen och la locket på igen.
4. Efter dryga 90 minuter till.
5. Tänkte skippa överdrivet långjäsande och formade en limpa direkt.
6. Efter 3 timmars slutjäsning. Det är möjligt att det hade mått bra av att få jäsa längre. Nästa gång, kanske.
7. På spade. Redo för snitt och därefter ugn.
8. Snittad. Fick lite inspiration av videorna på lepetitboulanger.com.
9. Efter 45 minuter i ugnen enligt konstens alla regler.
10. Klyftat för avsmakning och infrysning. Även om brödet inte blev så luftigt så blev det väldigt saftigt och gott. Smakade lite som en Skogaholmslimpa, om man kan tänka sig en sådan med knaprig skorpa, och som varken är degig eller torr.
3 kommentarer:
Häftigt!
Leka med konstiga degvätskor har jag aldrig provat.
Det här öppnar ju en hel ny värd av konstiga bröd!
Äppelcider! Och nästa gång blir det nyponsoppa kanske? Ekströms original.
Till bloggpost nr 50 önskar jag mig en topplista över Bästa Bröna.
//indy
Nyponsoppa är inte så dumt, faktiskt. Lovar att testa och rapportera.
Skicka en kommentar