torsdag 26 februari 2009

80. Vetesurdegsbröd med salami, ost och lök

Började med vetesurdegsgrunden, vilken jag matade i tre steg.

1. Lika delar surdegsgrund och vetemjöl. Lite mindre mängd vatten. Knådade ett tag.


2. Efter 7 h. Ny påfyllning, ny knådning.


3. Efter knådningen.



4. 12 h senare. Bakdags.

Blandade med vetemjöl special, vatten, lite grahamsmjöl och salt och knådade ett bra tag för hand.


5. Knådade in finhackad salami och stekt lök.


6. Avslutade med lite riven ost. Åseda gräddost + parmesan.


7. Deg. 


8. Deg efter 6 h.


9. Deg i korg. 


10. Deg i korg i skål med lock. Cool svamp-/soldatlook.


11. Efter 3,5 h under locket.


12. Efter trekvart i ugnen.


13. Väldigt luftigt bröd. Inte alls kompakt, utan lätt och fluffigt. Vet inte om det beror på jäsdegen, på osten eller på något annat. 

Däremot blev skorpan lite besk, vilket nog kommer sig av att löken och/eller osten inte gillar att bli svedd. Läge att grädda lite varsammare. Mer salami hade säkert inte heller skadat, men rätt skoj limpa på det stora hela.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, jag uppskattar verkligen din blogg! Den är rolig och dina bröd ser helt fantastiska ut. Det inspirerar. Fortsätt så här!

Anonym sa...

Måste bara få fråga:)Varför jäser du brödet i plast låda för??

Pär sa...

Hejsan,

Plastlådan är praktisk, då den går att olja in lätt, så att degen inte fastnar. Dessutom gör locket att den inte torkar under jäsningen.