onsdag 25 februari 2009

79. Vetelimpa med rågsurdeg

Vetebröd med rågsur. Lite annat plock också. Ingen jäst.

Blötläggning:
  • 100 g vetekross
  • 100 g grovt dinkelmjöl
  • 100 g fint rågmjöl
  • 400 g ljummet vatten
Fick dra nån timme.

Huvuddeg:
  • Blötläggningen
  • 500 g vetemjöl special
  • 100 g vatten
  • 200 g rågsurdeg
  • 50 g ljus sirap
  • 20 g salt
Blandade rubbet utom salt, knådade långsamt i Assistenten c:a 5-6 minuter, tillsatte saltet, körde på högre hastighet 5 minuter till.

1. Deg.


2. Deg efter 2 h i rumstemp. Hopvikt. Bunken bytt, då jag är inte säker på att den första håller tätt. Jag är nog bara paranoid.


3. Degen efter 15 h i kylskåp.


4. Efter 5 h i rumstemperatur. Nu hopvikt. 


5. Efter 2,5 h i korg.


6. Efter lite planlöst skärande. 


7. Efter gräddning. Maffigt uppsprickande. Skulle vara kul att kunna kontrollera det där på något sätt.


8. Luftigt och gott. Helt ok.

1 kommentar:

Anonym sa...

Snyggt! Och jag håller med, visst vore det roligt med kontrollerad uppsprickning, men samtidigt är det lite roligt att se hur bröden utvecklas och lever sina egna liv. Utgången blir om inte vacker så åtminstone intressant.
Och förresten tycker jag att det är på tiden underrubriken "stapplande deg" byts ut. Även om den är riktigt fyndig och så, men du kan dina grejer, du.