söndag 4 oktober 2009

94. Tungt rågbröd

Det var länge sedan jag gjorde något ordentligt rågbröd, så det fick bli ett sådant. Passade på att göra slut på några mjölpåsar också.

Fördeg:
  • 100 g vetesurdeg
  • 100 g rågsurdeg
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g rågkross
  • 350 g vatten
Blandades, fick stå till nästa kväll.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 200 g fint rågmjöl
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 50 g brödsirap
  • 50 g solrosfrön
  • 450 g Fjällfil
  • 100 g vatten
Tillsatte, efter 5 minuters knådning:
  • 25 g salt
  • 50 g olivolja
  • 50 g sultanrussin

1. Fördeg.


2. Huvuddegen färdigknådad.


3. Efter 1,5 h. Dags för kalljäsning i kylen.


4. 12 h senare. Fick stå ett par timmar i rumstemperatur. Jag gräddade det direkt ur bunken (inte i den, dock), eftersom jag tyckte att det jäst nog.


5. Efter en timme i ugnen. Snittade det inte, så det blev en reva längs kanten. Gjorde inte så mycket.


6. Ett rejält bröd. Mäktigt och mättande, men ändå saftigt. Höll sig färskt, eller vad termen nu är, en vecka.

Inga kommentarer: