fredag 28 augusti 2009

93. Snabblimpa med jox

Slut på frukostbröd, så jag gjorde ett på eftermiddagen/kvällen.

Poolish:
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 50 g vetekross
  • 50 g vetesurdegsgrund
  • 10 g jäst
  • 300 g ljummet vatten
Huvuddeg:
  • Poolishen
  • 400 g vetemjöl special
  • 100 g skrädmjöl
  • 25 g brödsirap
  • 50 g solroskärnor
  • 250 g vatten
  • 25 g olivolja
  • 15 g salt

1. Poolish blandad.


2. Poolish efter 4 timmar.


3. Deg. Blandad i 5 minuter i Assistenten, olja/salt tillsatt, 5 minuters knådning till, på högre hastighet.


4. Deg efter en timme och ett par hopvikningar. Formad till två limpor.


5. Limpor, jästa en timme till. Lite i underkant.


6. Limpor, gräddade i 45 minuter.


7. Närbild.

Frukosten räddad!

5 kommentarer:

Aya sa...

Hej, kul att hitta din blogg. Jag pysslar lite med surdeg, nybörjare jajjamen, å funderar om du lyckats mata ihjäl nån surdeg? Jag matade min stackare med hela 400g ljummet vatten å 240g ekologiskt vetemjöl special rörde om å sen pyste det lite i den men snabbt blev det ett sånt vattenlager på ytan som det blir när den sovit i kylen en v...
Input?

Pär sa...

Hallå.

När man matar en surdeg bör man hålla sig mellan att fördubbla och att fyrdubbla den totala vikten. Dina mängder behöver inte innebära att man tar kål på den, det hänger lite på hur stor den var från början.

Om den inte luktar illa (dålig surdeg luktar som ruttna ostbågar) kan det nog gå att få fjutt på den igen. Häll bort överskottet så att du har kanske 50-100 g kvar, och tillsätt nytt mjöl/vatten. En liten dos honung kan dessutom sätta fart på jäsningen igen.

Hang in there!

Aya sa...

Alltså, förlåt, men jag tror jag känner dig lite från häng med våra vänner som bott på trädgränd 117 men nu flyttar till sunnanå? Jag är kusinen till henne... (om inte så ber jag om ursäkt!)

Aya sa...

Förresten så tror jag jag fått igång den nu! Den luktade bara ..deg, inget surt alls tidigare men nu har jag fotat den typ en gång i timmen efter att jag hällt bort lite och matat igen och jag kan se aktivitet! Tack för tipset!

Pär sa...

Skönt att degen lever igen. Just vetesurdegar är lite kinkigare än rågsurar. Trädgränd/Sunnanå känner jag tyvärr inga på/från, vad jag vet.