tisdag 6 oktober 2009

95. Blåbärslimpa

Tänkte se om det gick att göra ett blått bröd. Blå mat är alltid lite mystisk.

Fördeg:
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g vetesurdeg
  • 200 g Ekströms blåbärssoppa
  • 5 g jäst
Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 500 g vetemjöl
  • 300 g blåbärssoppa
  • 50 g blåbär
  • 50 g smultron
  • 5 g salt

1. Fördeg blandad.


2. Fördeg jäst i 6 h.


3. Huvuddeg knådad. redo för bärinblandning.


4. Degen i position.


5. Degen efter 12 h i kylen.


6. Suddiga limpor.


7. Skarpare limpor efter 3 h i rumstemp.


8. Gräddade limpor efter 35 minuter i ugnen. Övervakade av vaktpatrullen.


9. Luftigt och gott, med en diskret bärsmak. Inte alls dumt, faktiskt.

2 kommentarer:

Jacob sa...

Tack för en utmärkt blogg, man blir riktigt sugen på att baka när man ser ditt trixande. Kan du inte skriva ett litet inlägg om hur du startar dina vetesurdegar. Skulle vara intressant. Jag får inte riktigt sprutt på mina.
Tack för en bra blogg

Pär sa...

Tack för beröm. Enklaste sättet att starta en vetesurdeg är att ta en befintlig, eller starta en ny, rågsurdeg, och sedan övergå till att mata denna med vetemjöl. Så har jag gjort. De är annars notoriskt svåra att få igång från scratch.