Mer av samma. Blev en ganska stor deg eftersom surdegsburkarna riskerade att svämma över.
Fördeg:
- 200 g vetesurdeg
- 200 g rågsurdeg
- 100 g 4-kornskross
- 100 g grovt rågmjöl
- 200 g vetemjöl
- 100 g durumvetemjöl
- 3 g jäst
- 400 g vatten
Fick stå i kylen till nästa dag.
Huvuddeg:
- Fördegen
- 600 g vetemjöl special
- 50 g sirap
- 300 g vatten
- 100 g olivolja
- 25 g salt
Knådade fem minuter innan olja/salt fick vara med. Degen blev lite för lös för att vara riktigt medgörlig, tyckte jag. Bättre att spara lite på vattnet tills man märker vartåt det barkar. Eller så kan man räkna ut proportionerna i förväg, vilket jag rekommenderar, men har slutat orka göra själv.
8. Klantade till inlobbningen av brödet i ugnen genom att inte mjöla brödspaden ordentligt, så att ena brödet fastnade, tappade formen och hade sig. Irriterande, förutom att det tog upp nästan hela bakstenen. Notera fin matta i ugnen, dock.
4 kommentarer:
Det ser ut att vara fluffigt och mjukt i konsistensen. Ska nog testa det nån dag. Vår familj har en förkärlek till 4-korns kross.
Det var rätt fluffigt och mjukt. Det blir gärna det med lite (eller en hel del) olja i degen. Tänk på att gärna tillsätta denna efter några minuters knådande. Spara gärna lite av vattnet också, tills du ser om det behövs.
Jag gör ofta lite för lösa degar, har jag märkt. Det blir fina hål, men de är huvudsakligen svårarbetade.
Nu har jag testat detta bröd och det blev kanon. Mina vänner tyckte också att det var supergott. Jag tog lite mer salt då jag personligen föredrar lite salta bröd.
Tänkte att mån skulle kunna göra detta med mer rågmjöl, någon som tror på detta?
//anna
Coolt. Borde inte vara några problem att byta ut en del av vetemjölet i huvuddegen mot rågmjöl, exempelvis 400 vete/200 råg. Eller använda rågsikt.
Det är inte så noga, egentligen, bara roligt att experimentera åt lite olika håll. Även när det inte blir så bra blir det rätt ok för det mesta. Fegar man och tar med lite köpejäst så är man på den säkra sidan.
Skicka en kommentar