måndag 10 augusti 2009

91. Ytterligare bröd med surdeg och olivolja

Mer av samma. Blev en ganska stor deg eftersom surdegsburkarna riskerade att svämma över.

Fördeg:
  • 200 g vetesurdeg
  • 200 g rågsurdeg
  • 100 g 4-kornskross
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g durumvetemjöl
  • 3 g jäst
  • 400 g vatten
Fick stå i kylen till nästa dag.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 600 g vetemjöl special
  • 50 g sirap
  • 300 g vatten
  • 100 g olivolja
  • 25 g salt
Knådade fem minuter innan olja/salt fick vara med. Degen blev lite för lös för att vara riktigt medgörlig, tyckte jag. Bättre att spara lite på vattnet tills man märker vartåt det barkar. Eller så kan man räkna ut proportionerna i förväg, vilket jag rekommenderar, men har slutat orka göra själv.

1. Fördeg.


2. Fördeg efter vila.


3. Deg. In i kylen!


4. Deg efter 4 h kylvila och ett par hopvikningar.


5. 1,5 h senare.


6. Formade limpor, i något underdimensionerade korgar och ur fokus.


7. Limporna bytte plats i kylen under natten. Efter 10 h.


8. Klantade till inlobbningen av brödet i ugnen genom att inte mjöla brödspaden ordentligt, så att ena brödet fastnade, tappade formen och hade sig. Irriterande, förutom att det tog upp nästan hela bakstenen. Notera fin matta i ugnen, dock.


9. Siamesiskt surdegsbröd.


10. Ena halvan hyvlad i ätvänligare storlekar. Trevlig limpa, förutom krånglet.

4 kommentarer:

Thea74 sa...

Det ser ut att vara fluffigt och mjukt i konsistensen. Ska nog testa det nån dag. Vår familj har en förkärlek till 4-korns kross.

Pär sa...

Det var rätt fluffigt och mjukt. Det blir gärna det med lite (eller en hel del) olja i degen. Tänk på att gärna tillsätta denna efter några minuters knådande. Spara gärna lite av vattnet också, tills du ser om det behövs.

Jag gör ofta lite för lösa degar, har jag märkt. Det blir fina hål, men de är huvudsakligen svårarbetade.

Anna Sandin sa...

Nu har jag testat detta bröd och det blev kanon. Mina vänner tyckte också att det var supergott. Jag tog lite mer salt då jag personligen föredrar lite salta bröd.

Tänkte att mån skulle kunna göra detta med mer rågmjöl, någon som tror på detta?

//anna

Pär sa...

Coolt. Borde inte vara några problem att byta ut en del av vetemjölet i huvuddegen mot rågmjöl, exempelvis 400 vete/200 råg. Eller använda rågsikt.

Det är inte så noga, egentligen, bara roligt att experimentera åt lite olika håll. Även när det inte blir så bra blir det rätt ok för det mesta. Fegar man och tar med lite köpejäst så är man på den säkra sidan.