måndag 6 juli 2009

89. Franskbröd med surdeg och vallmofrön

Mer bröd.

Surdeg:
  • 100 g vetekross
  • 200 g grahamsmjöl
  • 100 g durummjöl
  • 200 g aktiv vetesurdeg
  • 350 g vatten

1. Surdeg, efter 8 h i kökstemperatur.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • 700 g vetemjöl special
  • 300 g vatten
  • 50 g avokadoolja
  • 25 g sirap
  • 20 g salt
Blanda, etc, i vanlig ordning, saltet i efter ett tag.


2. Deg.


3. Deg efter 18 timmar i kylen, och ett par hopvikningar.


4. Uppdelad.


5. Efter 3,5 h i värmen.


6. Efter 45 minuter i ugnen. Penslade med vatten och strödde vallmofrön över innan jag snittade dem. Hade för mig att vallmofrön brukade vara blå/svarta, dock.


7. Smarrig limpa. Yay!

8 kommentarer:

Barbro sa...

Och snygga blev de med vallmofrön!

Pär sa...

Ja, visst ser det trevligt ut? Blev sugen på att göra frallor med frön på.

Anonym sa...

Ska berömma dig för alla dina fina och beskrivande foton!
Det finns både vita och blå vallmofrön.

Birgitta Å sa...

Hur fick du fröna att fastna? Penslade du med vatten eller något annat? Och när du skär - sitter fröna kvar eller blir det en lavin av frön ner på golvet?
Utan att fråga lär man sig inget - hav tålamod!

Birgitta Å sa...

Men det stod ju - med VATTEN! Sorry, läste slarvigt! Men sitter de kvar???

Anna Sandin sa...

Läckert. Ny på det här med bröd så det är jättekul att du delar med dig i ord och bild. Ska testa detta bröd.

Pär sa...

Tack, Anonym!

Birgitta, fröna satt oväntat bra även vid skivandet.

Anna, kör på, bara. Surdeg är lite knepigt i början, men efter nåt halvår, sådär, börjar man få lite kläm på det. Jag brukar rekommendera att man börjar med vanlig jäst om man är total nybörjare. De här blev bra, om man nu vill göra något lättare.

Anna Sandin sa...

Tack för tipset. Jag ska prova.