Ytterligare en variant på allt-möjligt-bröd med lite äppelgröt-touch. Jag kan verkligen rekommendera Saltås krossvarianter. Ger en fantastisk struktur på brödet. Glöm inte att blötlägga innan bak, bara.
Skållning:
- 100 g 4-kornskross
- 100 g havregryn
- 25 g torkat äpple
- 5 g salt
- 500 g kokande vatten
Blandades och fick svalna under lock två timmar, ungefär.
Huvuddeg:
- Ovanstående gegga
- 500 g vetemjöl special
- 100 g grahamsmjöl
- 100 g grovt rågmjöl
- 150 g rågsurdeg
- 150 g vetesurdeg
- 150 g vatten
- 25 g helt linfrö
- 25 g solroskärnor
- 10 g salt
Minns inte om jag hade i honung eller inte. Kanske. Knådade, hur som helst, rubbet i maskin 10 minuter innan jag pytsade i saltet och körde 10 minuter till på lite högre hastighet.
3. Deg. Lite klibbig, men sympatisk konsistens. Hedh pratar om "klistring" som uppstår då man skållar vissa saker som inte bör skållas. Kross, t ex. Ska testa med blötläggning i ljummet vatten och se om det blir någon skillnad. Stördes inte nämnvärt av eventuellt extraklibb, dock.
8. Schnitt. Detta blev rätt bra - jag skar ganska grunda diagonalsnitt, och skar sedan parallellt med, och under, ytan en bit ned, i dessa snitt.
1 kommentar:
Det ser smarrigt ut!
Skicka en kommentar