fredag 16 januari 2009

73. Skållat grötbröd med äpple

Ytterligare en variant på allt-möjligt-bröd med lite äppelgröt-touch. Jag kan verkligen rekommendera Saltås krossvarianter. Ger en fantastisk struktur på brödet. Glöm inte att blötlägga innan bak, bara.

Skållning:
  • 100 g 4-kornskross
  • 100 g havregryn
  • 25 g torkat äpple
  • 5 g salt
  • 500 g kokande vatten
Blandades och fick svalna under lock två timmar, ungefär.

1. Torkat äpple från i höstas. 10-öringsstora bitar, ungefär.


2. Skållningen. Nog inte så dum som frukostgröt. 

Huvuddeg:
  • Ovanstående gegga
  • 500 g vetemjöl special
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 150 g rågsurdeg
  • 150 g vetesurdeg
  • 150 g vatten
  • 25 g helt linfrö
  • 25 g solroskärnor
  • 10 g salt
Minns inte om jag hade i honung eller inte. Kanske. Knådade, hur som helst, rubbet i maskin 10 minuter innan jag pytsade i saltet och körde 10 minuter till på lite högre hastighet. 

3. Deg. Lite klibbig, men sympatisk konsistens. Hedh pratar om "klistring" som uppstår då man skållar vissa saker som inte bör skållas. Kross, t ex. Ska testa med blötläggning i ljummet vatten och se om det blir någon skillnad. Stördes inte nämnvärt  av eventuellt extraklibb, dock. 


4. Degen efter ett tag (3 h) och en hopvikning. Dags för uppdelning, formning och nattjäsning.


5. I nattviloposition.


6. Efter 11 h i kylen.


7. Efter ytterligare 5 h i rumstemperatur. 


8. Schnitt. Detta blev rätt bra - jag skar ganska grunda diagonalsnitt, och skar sedan parallellt med, och under, ytan en bit ned, i dessa snitt.


9. Resultat efter 50 minuter i ugnen. Snitten har öppnats upp fint utan några större sprickor, och limpan håller ihop förtjänstfullt.


10. Den lite mindre snittade jag mer slentrianmässigt, varefter den sprack lite fult i toppen. Fortfarande gott, dock - en närstående provsmakerska utnämnde det på stående fot till ett av de bästa hittills. Sött, syrligt, och med många olika smaker på samma gång. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det ser smarrigt ut!