Körde på känsla, men här är lite ungefärliga mått:
- ~500 g vetemjöl special
- ~100 g fint dinkelmjöl
- ~400 g vatten
- ~100 g vetesurdeg
- 5 g jäst
- 5 g salt
- 50 g grovhackade valnötter
- 50 g smulig blåmögelost
1. Blandade mjöl och vatten och lät stå ett par timmar. Vek ihop geggan då och då.
2. Blandade i surdeg och jäst och knådade ett bra tag för hand. Tillsatte salt och fortsatte knåda. Tog lite mindre salt än vanligt eftersom osten är ganska salt.
3. När degen var färdig knådade jag in nötterna så jämnt som möjligt, och smulade även i osten.
4. Ner i bunke för vila.
5. Efter en timme i rumstemperatur. Nu in i kylskåpet för nattvila.
6. Degen som kom in från kylan efter 9 timmar.
7. Full fart, efter 2 h i köksvärmen.
8. Hopbankad och nedlagd för slutjäsning. Gjorde ett par små torpeder också, utanför bild.
9. Dryga 2 timmar senare.
10. Dags för ugn.
11. Gräddade lite varsammare än vanligt, på 180 grader i c:a 40 minuter.
12. Vacker krackelering.
Resultatet blev över förväntan. Osten var inte för dominant, och nötterna gav en extra trevlig smak. Passade utmärkt till tomatpasta. Borde även funka att äta med lite honung.
4 kommentarer:
Hej,
Hittade din blogg nyligen. Kul med massor av inspiration och bilder till en nybliven hobbybagare.
Tack!
Fråga:
När du anger hur mycket vatten det är i en deg i %. Är det då i % av mjölmängden eller av den totala degens vikt?
Alltså:
vatten/mjöl eller vatten/(mjöl + vatten)?
Det senare känns mest korrekt men det ser ut som om det fösta.
Janne
Hej och tack.
Vanligast när det gäller bakning är att mjölinnehållet utgör 100%, och sedan jämför man övriga ingredienser med detta. En deg med 500 g mjöl och 300 g vatten har således 60% vatten. Det är mycket enklare än att beräkna delar av helheten.
Hej igen. Jag glömde fråga om din bakkniv som du snittar med. Vad har du köpt den?
Här. En sån här konstruktion funkar också bra.
Skicka en kommentar