torsdag 13 november 2008

65. Ciabatta (Bertinet)

Har gjort ett par halvhjärtade försök med ciabatta tidigare, men aldrig ordentligt, och har heller aldrig lyckats särskilt bra. Detta blev dock helt ok. Från Richard Bertinets utmärkta bok Dough.

Fördeg (biga):
  • 350 g vetemjöl (Änglamark)
  • 200 g vatten (snäppet mer än i receptet)
  • 3 g jäst
1. Fördeg på kvällen.


2. Fördeg efter 18 timmar i rumstemperatur.


3. Fördegen på väg ner i Assistenten. Trådig och seg.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 450 g vetemjöl special (Manitoba cream)
  • 340 g vatten
  • 50 g avokadoolja (dyrare än olivolja, men ger lite finare färg)
  • 10 g jäst
  • 15 g salt
Körde 5 minuter i Assistenten, blandade i salt, körde 5 minuter till, välte ut på bänken, vek ihop/dängde för hand i dryga kvarten, och floppade ned degen i bunke för lite vila.


4. Deg nedfloppad i bunke för vila.


5. Samma deg efter trekvart. Veks därefter ihop, en tredjedel från höger inåt mitten, en tredjedel från vänster likaså, och därefter på samma sätt uppifrån och sist nedifrån.


6. Efter ytterligare en halvtimme. Det går snabbt med jäst när man är van vid surdegens något sävligare metabolism.


7. Delad deg. Gjorde en bulle av vänstersegmentet. Övriga behandlade jag enligt ciabatta-instruktionerna: treslag (som ovan - en tredjedel inåt från höger, sedan dito från vänster), sedan på hälften på andra ledden, därefter tillplattning medelst handrygg. Rejäl tillplattning. Jag delade degbitarna itu först, för att inte få ohanterligt långa ciabatti.


8. Platta degbitar i position på omsorgsfullt mjölad handduk - häll ut mjöl på en bakhandduk och gnugga in mjölet i tyget med händerna tills det fått nog.


9. Plast skyddar bättre mot uttorkning än en handduk till, men jag har tyvärr begränsad tillgång på bunkar.


10. Efter en halvtimmes jäsning under duk/bunke.


11. Efter sista momentet - manuell utsträckning i längdled för extra platt-form.


12. Gräddade i två omgångar, med ugnen på fullt blås med vatten i botten för bra ånga, därefter sänkning till 220 grader efter instoppning av bröd, och totalt c:a 20 minuters ugnstid.


13. "Ciabatta" betyder ju toffel på italienska, och här är ett bekvämt par. Sega och knapriga.

1 kommentar:

Daisy sa...

Namnam, vad gott, jag älskar ciabatta. Imorgon ska jag också baka. I början av veckan satte jag en surdeg efter ett recept från Saltå, en surdeg med rivet äpple i. Det bubblar och doftar surt ur burken. Det ska bli spännande och jag hoppas att det blir gott också.