tisdag 30 september 2008

55. Bruks-vetesurdegsbröd

Inga konstigheter, inga finesser. Gott bröd.
  • 300 g vetemjöl special
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g fint dinkelmjöl
  • 300 g vatten
  • 150 g vetesurdeg
  • 10 g salt
Blandade allt utom saltet i assistenten i 10 minuter, innan jag tillsatte just salt, och körde på högre hastighet i 10 minuter till.

1. Degen i kontemplation.


2. Åtta timmar i rumstemperatur senare. Ett par hopvikningar under tiden.


3. Hopknycklad och nedsjasad i jäskorg.


4. Tre timmar senare.


5. Strimlad och lite platt.


6. Färdiggräddad och betydligt bulligare. 5 minuter i 250 grader, därefter trekvart i 200. Mycket ånga i början, två lucköppningar efter 15 och 30 minuter, respektive.


7. Närbild.


8. Lätt överexponerade brödskivor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där försöker jag baka. Fast med mer andel surdeg. Gräddade du det direkt på galler? Tack för en intressant och lättbegriplig blogg! / Johan B

Pär sa...

Mors.

På galler skulle jag nog inte grädda det. Brödet i fråga är gräddat på sten (i sin tur på galler). Utan denna skulle jag gräddat på plåt som förvärmts i ugnen.