måndag 2 juni 2008

34. Manuellt vetesurdegsbröd igen

Tillbaka på den Assistentlösa Brot-platsen för en ny omgång handjagat bruks-vetesurdegsbröd.

Samma recept som tidigare:
  • 600 g vetemjöl (Änglamark)
  • 350 g vatten
  • 150 g vetesurdeg
  • 12 g salt
1. Mjöl och vatten i Brot-plasten för 1,5 h vila.


2. Surdegen mogen för insats. Jag blandar den så torr det bara går, då den krämar till sig av sig själv. Denna har stått ungefär 12 timmar sedan matning.


3. Efter blandning av rubbet. Saltet åkte i efter 5 minuter, sen knådade jag den ytterligare drygt en kvart för hand. Degen fick ligga i lådan totalt 2 timmar, med hopvikning efter halva tiden.


4. Bullformad för slutjäsning.


5. Efter 7 timmar. Valet stod mellan att låta den jäsa över natten eller att grädda den då och där. Valde det sistnämnda, trots att det egentligen hade varit mer intressant att låta den stå längre. Tyckte den verkade färdigjäst, men där bedrog jag mig.


6. Snittad. Gjorde några extrasnitt långt ned då jag trots allt misstänkte att det inte var färdigjäst.


7. Efter någon minut i ugnen.


8. Efter 5 minuter i ugnen. Arise!


9. Vad är fel med detta bröd? a) Skev plåt. b) Underjäst bröd. c) Both of the above?

(Svar: c)


10. Gick trots allt att äta.

Mental not: vetesurdeg - lå-å-å-ång jästid. Vräk på, bara. Måste undersöka var gränsen går.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Testar ditt recept ikväll. Får jäsa i korge ca 12 timmar. Rapporterar imorgon hur det gått. Kör oxå med Änglamarks vetemjöl.

Anonym sa...

10 timmar jäste mitt bröd. Blev jättefint om än lite platt efter kollapsen vid överflytt till ugn (jag hade jäst i en korg bara för det såg ut att vara lite deg men icke - det jäste enormt under natten!).

Pär sa...

Kul att det funkade någorlunda. På något sätt lyckas man alltid bli överraskad/förvånad över att degarna faktiskt sväller. Jag blir det varje gång, i alla fall. Det är ungefär lika svårt att greppa som att det kommer upp växter om man sätter frön i jord och häller på lite vatten.

Tror du att degen jäste för länge, eller var det bara den underdimensionerade korgen som ställde till lite platthet?

Anonym sa...

jag tror det var korgen så jag ska göra ett nytt försök med 2 st istället. Just nu är det dock fullt upp med bak på rågsur. Ska oxå göra ett försök med en grand blanc efter eget huvud och gateus ingredienser. Hur går det dina experiment? Saknar nytt i bloggen.. ;o)

Pär sa...

Jag har varit bortrest en sväng. Senaste experimenten har i alla fall rört trestegs-levain med vetesurdegsgrund, alltså utan inblandning av fruktjäst. Har varit lite nyfiken på om och hur resultatet skiljer sig från att bara vräka i surdegen som den är.

Keep watching this space, som man säger.

Anonym sa...

Vad tror du om detta ang att baka Grand Blanc:
först mjöl och vatten och autolys 3-4 timmar. Sedan blanda i både rågsr och vetesur och mixa enl konstens alla regeler, sedan salt.
Sen in i oljad bunke i 4-5 timmar med hopvikning första timmen. Sedan 2 timmar i jäskorg? Jag kör fortfarande helt på brödbloggar, väntar på Hedhs bok... förstår inte alltid vad jag gör så att säga. Lämna gärna lite förslag på ovanstående om du vill, tacksam för det.

Pär sa...

3-4 timmar känns kanske länge för autolys, men får man in det i bakschemat så skadar det säkert inte. Jag orkar sällan vänta längre än två timmar. Oljad bunke totalt 4-5 h låter ok, men jag skulle nog göra hopvikningen där i mitten i stället för efter 1 h.

Slutjäsningen på 2 h verkar lite kort, men hänger antagligen på hur mycket man plattar till degen innan formningen. Med vetedeg brukar jag vara rätt brutal och göra flera hopvikningar/tillplattningar innan jag formar bullar/limpor. Rågsurdeg gör dock degen lite sprödare, har jag märkt.

Anonym sa...

Tack, jag ska göra ett försök om 2 dagar tror jag.