fredag 27 juni 2008

39. Vitt bröd med levain

Gjorde en ny aprikosjäst-levain, dubbel sats och provade ett par saker med. Först ut: ett vitt bröd. Bara vetemjöl och levainen. Tänkte kolla hur det skulle bli utan hopvikningar under jäsningen.
  • 600 g aprikosjästlevain
  • 600 g vetemjöl (Ramlösa)
  • 400 g vatten
  • 20 g salt
1. Färdig levain. C:a 900 g, använde 2/3 av den.


2. Blandade alltihop utom salt och körde 10 minuter i Assistenten. Tillsatte salt och körde nästan 15 minuter till på högre hastighet. Resultat enligt ovan.


3. Tre minuter senare.


4. Tre timmar senare. Hällde ur degen, delade i två bitar och formade försiktigt. Inga stötningar eller hopvikningar under jäsningen.


5. Två bröd. Fick jäsa vidare under duk.


6. Två timmar senare. Dags för snitt och gräddning. Försökte lägga ett snitt i mitten och skära ned lite under ytan på sidorna för att få en snyggare uppsprickning. Gick väl sådär, kan jag säga, men jag är nog på rätt spår.


7. Efter runt trekvart i ugnen. Det är sällan det behövs längre tid, tycker jag.


8. Brödskivor i morgonsol. Blev jämnare hål, men inte så stora. Fortsätter nog vika ihop mina degar lite då och då. Annars blev det inte så dumt, som en riktigt god fralla - frasigt på utsidan, mjukt på insidan och gott. Inte världens nyttigaste bröd, kanske.

Inga kommentarer: