onsdag 30 januari 2008

3. Dinkelbröd (Hedh)

1. Fördeg. Inga problem. Ganska lite jäst (2 g)


2. Fördegen har nu legat runt 16 timmar i avstängd ugn. Tidigare såg den ok och pösig ut, men nu är den mest som en kletig surdeg. Legat för länge? Legat för varmt? Inga problem?


3. Mjöl, fördeg, jäst och vatten blandat. Degen känns som vanligt ganska torr.


4. Degen i assistenten. Knepigt med en såpass kompakt deg. Om man inte parerar den manuellt någorlunda regelbundet snurrar den bara runt utan att knådas.


5. Färdigältat. Degen blev i alla fall väldigt smidig.


6. Efter två timmars vila i bunke, med två tillhörande stötningar. Ser bra ut.


7. Uppdelning. Jag saknar ytterligare jäskorgar.


8. Efter en dryg timmes jäsning i avstängd ugn. Jag saknar bra verktyg (rakblad?) att snitta brödet med.


9. Efter en timme i ugnen. Jag skar lite djupare snitt när bröden varit inne ett tag, vilket kanske inte var så bra ur gräddningssynpunkt.


10. Jag tycker att jag inte får tillräckligt höga, porösa och luftiga bröd. Fast surdegsbröd kanske ska vara lite kompaktare. Gäller möjligen även dinkelmjöl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur smakade äventyren? Samtliga experiment ser ganska degiga och icke-utbakade ut. Ont i magen eller plausibelt?

Pär sa...

Samtliga har varit oväntat goda, med tanke på min obefintliga erfarenhet. Som noterat skulle de kunna vara lite luftigare inuti, men jag antar att det blir bättre när jag får lite snits på det. Inga magsmärtor att rapportera.