onsdag 2 mars 2011

121. Biga+poolish+jäst

Mest bakat med dålig framförhållning, jäst och sviktande inspiration ett par månader, men nu var det sportlov och dags. Jästen fick vara med igen.

Biga:
  • 200 g vetemjöl special
  • 150 g vetesurdeg
  • 150 g vatten
Poolish:
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 150 g rågsurdeg
  • 100 g 4-kornskross
  • 100 g grahamsmjöl
  • 450 g vatten
  • 4 g jäst
Båda fick stå framme över natten.

Huvuddeg:
  • Biga + poolish
  • 1000 g vetemjöl special
  • 10 g jäst
  • 600 g vatten
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk basilikaolja
  • 35 g salt efter 10 minuters knådning. Därefter 10 minuter ytterligare

1. Poolish, biga, dag 1.


2. Poolish, biga, dag 2.


3. Huvuddegen, knådad. In i kylen, vik ihop ett par gånger med nån timmes mellanrum.


4. Degen, efter 5 h i kylen. Normalt får den bo ett dygn i kylen, men jag tänkte inte det skulle behövas just nu.


5. Samma deg efter 1 h i rumstemp. Forma bröd-dags.


6. Formade bröd.


7. 2.5 h senare. Gräddningsdags.


8. Andra gräddningsomgången, således jästa timmen längre.


9. Färdigt brödbatteri.


10. Limpan t v behandlade jag lite ömsintare i läge 6 ovan. Den blev också lite mer ventilerad än sin lillebror t h, vilken jag drämde ihop tämligen bryskt, och som fick mindre, men jämnare hål. Där gör man lite som man tycker.

2 kommentarer:

Jim sa...

Snygga bröd och säkert jättegoda! Inspirerande. Nybörjare på det här men hoppas kunna leverera snart :-)

Pär sa...

Tackar! Hang in there, det kan vara lite svårt i början, bara.