Brukssur. Test av ny baguetteplåt.
Surdeg:
- 50 g vetesurdegsgrund
- 100 g grahamsmjöl
- 200 g Manitoba
- 250 g vatten
Fick stå över natten
Huvuddeg:
- Surdegen
- 600 g Manitoba
- 5 g jäst
- 25 g brödsirap
- 450 g vatten
- en skvätt basilikaolja
- 20 g salt
1. Surdeg, dag 1.
2. Surdeg, dag 2.
3. Huvuddeg.
4. Deg i veck. Lite för mycket deg, egentligen.
5. Jäst. Ännu mer deg nu. Lite svårsnittat, då ytan tenderar att torka vid jäsning under duk.
6. Gräddat. Rejält. Basilikaoljan märktes faktiskt, och gav en intressant örtighet till smaken. Plåten skötte sig utmärkt, trots mina farhågor att bröden skulle fastna. Däremot blev brödbotten lite tristare än vanligt, så det är nog smart att grädda sista stunden direkt på stenen utan plåt.
5 kommentarer:
Använde du något trick för att degen inte skulle fastna hålen i veck-plåten?
När jag provat så har små degsträngar runnit ner i plåt-hålen och gräddats fast. Fast jag har kanske bara haft lite väl lös deg...
/L
Inga hål i min plåt. En sån här är det.
Aha. Den är ju en enkel lösning.
Jag har en sån här, med hål.
Jag får testa lite...
Tack ändå!
/L
Det ser ut som en träskål du använder till surdegen... Sån skulle jag med vilja ha, vart har du fått tag på din??
IKEA. "Blanda", tror jag.
Skicka en kommentar