Körde på känsla, men här är lite ungefärliga mått:
- ~500 g vetemjöl special
- ~100 g fint dinkelmjöl
- ~400 g vatten
- ~100 g vetesurdeg
- 5 g jäst
- 5 g salt
- 50 g grovhackade valnötter
- 50 g smulig blåmögelost












Resultatet blev över förväntan. Osten var inte för dominant, och nötterna gav en extra trevlig smak. Passade utmärkt till tomatpasta. Borde även funka att äta med lite honung.
4 kommentarer:
Hej,
Hittade din blogg nyligen. Kul med massor av inspiration och bilder till en nybliven hobbybagare.
Tack!
Fråga:
När du anger hur mycket vatten det är i en deg i %. Är det då i % av mjölmängden eller av den totala degens vikt?
Alltså:
vatten/mjöl eller vatten/(mjöl + vatten)?
Det senare känns mest korrekt men det ser ut som om det fösta.
Janne
Hej och tack.
Vanligast när det gäller bakning är att mjölinnehållet utgör 100%, och sedan jämför man övriga ingredienser med detta. En deg med 500 g mjöl och 300 g vatten har således 60% vatten. Det är mycket enklare än att beräkna delar av helheten.
Hej igen. Jag glömde fråga om din bakkniv som du snittar med. Vad har du köpt den?
Här. En sån här konstruktion funkar också bra.
Skicka en kommentar