söndag 17 januari 2010

105. Variation på surdegstema

Ny omgång surdegsbröd i stil med detta.

Surdeg:
  • 100 g vetesurdegsgrund
  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 50 g vetekross
  • 200 g Manitoba Cream
  • 100 g grahamsmjöl
  • 300 g vatten
Fick stå framme, överplastad, drygt ett dygn.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • 800 g Manitoba Cream
  • 25 g brödsirap
  • 600 g vatten
  • 1 msk basilikaolja
  • 25 g salt

1. Surdeg, blandad.


2. Surdeg, jäst.


3. Huvuddeg, knådad 20-25 minuter. Salt och olja i efter halva tiden.


4. Surdeg efter 1 h i kall rumstemp.


5. Hopvikt, nån minut senare.


6. Efter 10 h i kylen, därefter 3 h i rumstemp.


7. Delad, rullad.


8. Dryga 3 h senare. Hade nog kunnat jäsa lite till, men jäskorgarna var tilltagna i underkant, så det hade inte varit någon vits utan en tredje korg.


9. Grillat cirka 50 minuter.


10. Rämnad i sidan. Fegsnittat, sannolikt.


11. Bra syrlighet, trevlig seghet, knaprig skorpa.

2 kommentarer:

Grace sa...

Ser jätte fina ut.
Surdegen som fick stå drygt ett dygn var det i kyl?

// Grace

Pär sa...

Nix. Den stod framme och gonade sig.