Gjorde en rejäl laddning med både vete- och surdeg. Tyvärr tog jag fel beslut i ett kritiskt läge i jäsprocessen, så det blev väldigt platta bröd, däremot blev de väldigt sura och goda. Ska försöka skärpa mig.
Surdeg:
- 200 g aktiv vetesurdeg
- 200 g aktiv rågsurdeg
- 350 g vetemjöl special
- 100 g grahamsmjöl
- 400 g vatten
Fick stå över natten.
Huvuddeg:
- 900 g vetemjöl special
- 100 g dinkelmjöl
- 200 g rågsikt
- 700 g vatten
- 35 g salt
- 50 g sirap
1. Surdegar i beredskap. Bakom ligger ett frukostbröd jag svängde ihop eftersom frysen var tom.
5. Deg efter 8 h i kylen. Här borde jag ha ställt in den i kylen igen, men lät den i stället stå framme över natten.
6. Stor deg på morgonen. Den hade försökt bryta sig ut, därav den ojämna ytan. Tyvärr var den nu ganska överjäst och rinnig.Mental not: det är sannolikt bättre att låta brödet kampera i kylen tills samma dag man ska grädda det, forma den kalla degen för att sedan låta den komma tillbaks till rumstemperatur och jäsa klart i jäskorgarna.







Inga kommentarer:
Skicka en kommentar