onsdag 18 mars 2009

82. Underjäst tigerbröd

Lånade en idé ur Reinharts The Bread Baker's Apprentice och gjorde ett bröd med hälften ljus vetedeg och hälften mörk rågdeg.

Vetedeg:
  • 300 g vetemjöl special
  • 150 g vetesurdeg
  • 170 g vatten
  • 10 g sirap
  • 8 g salt

Rågdeg:
  • 200 g fint rågmjöl
  • 100 g rågsikt
  • 150 g rågsurdeg
  • 170 g ljummet bryggkaffe
  • 15 g sirap
  • 8 g salt
Gjorde degarna separat, på liknande sätt: blandade allt utom salt, knådade 5 minuter, tillsatte saltet och körde 5 min till.


1. Fr. v. t. h: r-d, v-d.

Lät degarna jäsa separat ett tag. Sedan tärnade jag dem i åtta bitar var och klämde ihop i något slags varannan-mönster. Formade en limpa.


2. Spräcklig limpdeg. In i kylen över natten.


3. Spräcklig limpdeg efter kalljäsning och några timmar i rumstemperatur. Jag skulle iväg, och gräddade därför brödet några timmar innan det egentligen var färdigjäst.


4. Efter ugnen.


5. Skoj resultat. Smakade rätt spännande, lite åt tigerkakehållet, fast detta var nog mest inbillning. Kunde varit snäppet luftigare, dock.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken kul ide'!!!

Barbro sa...

Tjusigt mönster!
Smakade det kaffe? Det har jag aldrig provat som degspad.

Martin sa...

, vilken rolig idé, men är det inte väldigt lite vatten i degen?

T ex rågdegen, 450g mjöl och 170 vätska, det låter som ett väldigt styvt bröd?

Pär sa...

@Anonym:
Ja, blev rätt skoj, ska nog försöka utveckla detta vid tillfälle.

@Barbro:
Rågmjöl har ganska kraftig smak i sig självt, så kaffesmaken var inte så påtaglig. Snarare blev det lite åt chokladhållet. Man kan nog använda sockerkulör för att färga rågdegen och göra den mer smakmässigt neutral.

@Martin:
Du glömmer att surdegen inte bara innehåller mjöl, utan runt 2/3 mjöl och 1/3 vatten. Lite mer vatten just i detta fall, eftersom jag använde en ganska lös surdeg.