Lånade en idé ur Reinharts The Bread Baker's Apprentice och gjorde ett bröd med hälften ljus vetedeg och hälften mörk rågdeg.
Vetedeg:
- 300 g vetemjöl special
- 150 g vetesurdeg
- 170 g vatten
- 10 g sirap
- 8 g salt
Rågdeg:
- 200 g fint rågmjöl
- 100 g rågsikt
- 150 g rågsurdeg
- 170 g ljummet bryggkaffe
- 15 g sirap
- 8 g salt
Gjorde degarna separat, på liknande sätt: blandade allt utom salt, knådade 5 minuter, tillsatte saltet och körde 5 min till.
Lät degarna jäsa separat ett tag. Sedan tärnade jag dem i åtta bitar var och klämde ihop i något slags varannan-mönster. Formade en limpa.
3. Spräcklig limpdeg efter kalljäsning och några timmar i rumstemperatur. Jag skulle iväg, och gräddade därför brödet några timmar innan det egentligen var färdigjäst.
4 kommentarer:
Vilken kul ide'!!!
Tjusigt mönster!
Smakade det kaffe? Det har jag aldrig provat som degspad.
, vilken rolig idé, men är det inte väldigt lite vatten i degen?
T ex rågdegen, 450g mjöl och 170 vätska, det låter som ett väldigt styvt bröd?
@Anonym:
Ja, blev rätt skoj, ska nog försöka utveckla detta vid tillfälle.
@Barbro:
Rågmjöl har ganska kraftig smak i sig självt, så kaffesmaken var inte så påtaglig. Snarare blev det lite åt chokladhållet. Man kan nog använda sockerkulör för att färga rågdegen och göra den mer smakmässigt neutral.
@Martin:
Du glömmer att surdegen inte bara innehåller mjöl, utan runt 2/3 mjöl och 1/3 vatten. Lite mer vatten just i detta fall, eftersom jag använde en ganska lös surdeg.
Skicka en kommentar