måndag 8 december 2008

69. "Rustikt medelhavsbröd med yoghurt och surdeg"

Efter det mindre överväldigande resultatet med jästmixen gjorde jag ett liknande bröd, fast med riktig yoghurt och surdeg:
  • 250 g grahamsmjöl
  • 500 g naturell yoghurt
Blandades och fick stå en timme.

1. Yoghurtgegga, rågsurdeg, vetesurdeg.


2. Rågsuren i närbild.


3. Vete-dito.

Gjorde sedan en deg bestående av
  • Yoghurtgeggan ovan
  • 500 g vetemjöl special
  • 150 g rågsurdeg
  • 150 g vetesurdeg
  • 25 g honung
  • 15 g salt
Körde allt utom salt i Assistenten 10 minuter, hällde i saltet och körde 10 minuter till på högre hastighet.


4. Deg.


5. Deg efter 3,5 h och två hopvikningar.


6. Några minuter senare. Jag har köpt en bunke till, vilket underlättar korgjäsningen såtillvida att ingen av degarna behöver torka ut, vilket lätt händer med bara handdukssvepning. Nu in i kylen med sig!


7. Stämningsbild.


8. Degarna återbördade till rumstemperatur på morgonen, 11 h senare.


9. Efter drygt 4 h i stugvärmen. Redo för ugnen.


10. Ute ur ugnen. Gräddade c:a 50 minuter. Glömde tyvärr ha flingsalt på innan jag gräddade.


11. Suddig bild av resultatet.

Till skillnad från turbopulverbrödet fick detta smak. En mjuk syrlighet som inte var dum alls.

Inga kommentarer: