måndag 7 juli 2008

42. Vetesurdegsbröd med dinkel- och grahamsmjöl

Nytt litet bröd med lite dinkel. Tidigare dinkelförsök har blivit väldigt stabbiga.
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g dinkelmjöl
  • 250 g vatten
  • 150 g vetesurdeg
  • 9 g salt

1. Surdegen laddad kvällen innan. Ganska tjock.


2. I full stridsberedskap, 9 timmar senare.


3. Blandade mjöl och vatten i degbunken och lät stå en timme. Tillsatte surdegen, körde 5 minuter på låg hastighet. Saltet i, 5 minuter till på låg hastighet och 5 minuter på högre hastighet.


4. Degen i vila.


5. Hopvikt efter 2 timmar.


6. Hopvikt efter ytterligare 3 timmar.


7. Formad efter ytterligare 1 timme.


8. Färdigjäst efter 3 timmar i korgen.


9. Uppvräkt.


10. Uppfläkt.


11. Uppvärmd och uppsprucken.


12. Uppskuren.

Blev mindre stabbigt än de andra dinkelbröden, och smaken blev också mindre enkelspårig. Ett av de godare bröd jag gjort. Ska nog försöka utveckla detta lite.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Vad är det för jäslåda du har? Något värmeskåp eller?

Pär sa...

Hejsan. En vanlig förvaringlåda i plast. Finns på Coop/Clas Ohlson/liknande.

Anonym sa...

Haha okeeej! Tyckte det såg ut som metall. Hahahaa. Vilken storlek är lagom tro? Sån ska jag skaffa.

Pär sa...

Min är på 8 liter. Räcker för det mesta. Köp en transparent så slipper du springa och lyfta på locket.

Anonym sa...

Ja det är en sån som han Pain de Martin har. Tack för tipset. Blir Ica Maxi eller Coop snarast :-)