Nytt bröd.
Poolish:
- 200 g rågmjöl
- 100 g rågsurdegsgrund
- 50 g grahamsmjöl
- 100 g 4-kornskross
- 400 g vatten
Huvuddeg:
- Poolishen
- 800 g Manitoba Cream
- 200 g vetesurdeg
- 600 g vatten
- 25 g brödsirap
- 1 msk apelsinolja
- 1 msk basilikaolja
- 3 hackade klyftor inlagda citroner
- 20 g salt
8. Efter 10 h jäsning i rumstemperatur. Blev lite för länge, hälften hade nog räckt och blivit över.
9. Dum som jag är brötade jag in de två stora degklumparna i ugnen samtidigt, där de naturligtvis inte fick plats på bakstenen, utan tjoffades ihop och rann över kanten. Sen gräddade jag den lilla bullen i ensamt majestät.
Nåväl, riktigt gott bröd. Citronen ger en trevlig friskhet till smaken.
8 kommentarer:
Jag har precis hittat din blogg och jag kommer att titta in här fler gånger. Jag gillar också att baka allt från kakor till matbröd, kolla gärna in min blogg:
bakgladje.blogspot.com
Hej! Skulle du vilja vara snäll att översätta receptet på de inlagda citronerna till svenska? Jag är sugen på att göra inlagda citroner, men vågar inte göra en egen översättning... Hälsningar Ewa
Hej! Hoppas du haft en skön sommar och snart börjar dela med dig av dina fantastiska recept igen. Är här varje dag och kollar läget. Hoppas du snart är tillbaka.
Hälsningar Grace
Nu var det längesedan du kom med ett nytt recept. Hoppas du kommer tillbaka snart.
Hej på er. Ska försöka komma igång igen nu, så gott det går. Snart är det väl ändå så mörkt och kallt att man lika gärna kan hålla till vid ugnen.
Kort citroninstruktion till Anonym:
Ta en bunt ekologiska citroner (tunnskaliga), skär i klyftor, men inte ända in, så att de håller
ihop. Gnugga med salt i skårorna, stapla citronerna i glasburk. Upprepa tills burken är fylld, peta i en
kanelstång och två kryddnejlikor, täck med pressad citron. Låt stå ett par månader, skaka om lite
då och då.
Fina myffins, Erika!
Det här måste vara ett helt underbart bröd, jag älskar allt med citron i, särskilt skalen! Måste nog prova att göra inlagda citroner...
Ser att du använder basilikaolja i en del bröd. Tyckte det lät spännande så jag inhandlade nämnda olja. I receptet på citronbrödet på baksidan av Finax manitoba cream som Jan Hadh har gjort står det 50 cl olivolja. Jag ersatte det med 50 cl basilikaolja men ser när jag läser lite noggrannare att du har i 1 msk. Undrar hur det här kommer att smaka. Doftar basilika i hela lägenheten nu....
Hoho. 1 msk brukar vara lagom för att få en basilikatouch. Intressant med en halvliter, rapportera gärna resultatet.
Skicka en kommentar