onsdag 10 februari 2010

109. Fuskbröd med råg och citron

Akut brödbrist och dålig framförhållning.

Deg:
  • 600 g Manitoba
  • 12 g jäst
  • 150 g grovt rågmjöl
  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 100 g gräddfil
  • 15 g brödsirap
  • 500 g ljummet vatten
Knådades 10 minuter. Tillsattes:
  • 25 g olivolja
  • 1 msk basilikaolja
  • det gula från skalet av en citron
  • 15 g salt
Knådades ytterligare 10 minuter


1. Deg.


2. Deg, nu i bunke.


3. Deg efter 2h30m i rumstempererad bunke.


4. Deg, nu två, i korg.


5. En timme senare.


6. Trekvart senare. Penslade bort överflödigt mjöl efter gräddningen.


7. 2 h efter förra bilden.

Blev rätt ok med lite grövre mjöl, men utan den botten ett långjäst bröd har. Den korta jästiden gjorde att surdegstillsatsen inte hann ge mer än en gnutta extra smak. Citronen satte piff på ekipaget, men mängden kunde utan vidare fördubblats. Snabbt och rätt ok.

Inga kommentarer: