torsdag 12 november 2009

98. Ordentligt vetesurdegsbröd helt utan råg

Nytt vetebröd, i princip samma som detta. Nåväl:

Fördeg:
  • 150 g vetesurdeg
  • 300 g vetemjöl special
  • 225 g vatten
  • 3 g jäst
Fick stå ett tag (drygt 9 h).

Huvuddeg:
  • Fördeg
  • 1000 g Manitoba
  • 600 g vatten
  • 25 g olivolja
  • 25 g salt
Knådade i maskin 10 minuter, tillsatte därefter saltet och oljan och körde 5 minuter till. Avslutade med att köra lite för hand.

1. Fördeg, före.


2. Fördeg, efter.


3. Efterdeg, före.


4. Samma, nu i låda.


5. Efter 2 h i rumstemp och ett par hopvikningar.


6. Formade bröd i brödformar. In i kylen!


7. Samma bröd efter 16 h i kylen.


8. Gräddade limporna. kylskåpskalla, 250 grader i 5 minuter, därefter 40 minuter till i 200. Här vid första luftningen, efter 15 minuter. Lite trångt blev det.


9. Efter ytterligare en halvtimme.


10. Jag måste köpa en längre brödkniv. Eller göra smalare limpor. Bra i övrigt. Inget krångel.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande.
Någon markant skillnad med Manitoba?

Pär sa...

Markant, vet jag inte, mer kanske på marginell nivå: det tar upp mer vatten, klarar längre och hårdare knådning, vilket ger bättre stadga/gluten, samt, tycker jag, ger brödet en lite finare färg.

Björn sa...

Vilka grymma monsterbrön!
Det vänstra ser totalt brutalt ut i ugnen.
Grattis!

Anonym sa...

Och smaken då?
Någon skillnad där?

Pär sa...

Tackar, Björn.

Beträffande smaken kan jag inte känna någon skillnad gentemot "vanligt" mjöl.

Anonym sa...

Var tvungen att testa detta då jag hittade ett paket Manitoba på ICA.
Kände mig lite hardcore och skippade jästen dock.
Degen kändes extremt elastisk efter knådningen.
Jag gillar slutresultatet. Som du så känner jag ingen skillnad i smaken men brödet blir fastare men fortfarande luftigt.
Kostade någon krona mer än specialvetemjölet så jag kommer nog att fortsätta använda det.

Azon sa...

Grymt bra recept. Två bra bröd och bonuse var helt klart pizzan jag gjorde på samma deg. Hade inte inne degen i 16 h . Jag tog ut den efter cirka 10 h och degen till pizzan i 8 h.

Pizzan blev kanon bra! Kan rekommenderas starkt. Tack än en gång :D

Azon sa...

Jag glömde ju att jag hade INTE Manitoba... körde på Änglamarkens ekologiska vetemjöl. !3 % protein. Luftigt och gott bröd.

Nästa gång ska jag testa Manitoba

Pär sa...

Schyrre, Azon. Just tiden i kylen är inte så noga över en viss gräns, utan det är bara praktiskt att kunna plocka ut och grädda när man har tid.

Eko-mjölet är också helt ok. Man kanske bara ska knåda det lite kortare tid, medan Manitoban inte bryr sig så mycket om man drar över tiden.

Kul med pizzan! Ska testa vid tillfälle.