fredag 22 maj 2009

87. Surdeg och frön (igen)

Rutinbröd med vete- och surdeg, en drös olika mjölslattar, samt lite kross och frön.

Surdeg:
  • 175 g rågsurdegsstart
  • 175 g vetesurdegsstart
  • 100 g fint rågmjöl
  • 100 g grovt dinkelmjöl
  • 100 g vetemjöl special
  • 300 g ljummet vatten
Fick stå i rumstemperatur över natten, totalt runt 15 timmar, tills den var bubblig och sur.

Blötläggning:
  • 100 g 4-kornskross
  • 100 g grahamsmjöl
  • 200 g ljummet vatten
Fick stå ett par timmar.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • Blötläggningen
  • 100 g rågsikt
  • 700 g vetemjöl special
  • 90 g dinkelmjöl
  • 50 g linfrö
  • 50 g solroskärnor
  • 400 g ljummet vatten
  • honung
  • salt

1. Nyblandad surdeg.


2. Degen färdigknådad och färdigvilad, runt fem timmar, med hopvikningar då och då. Ganska kladdig.


3. Färdigjäst bröd.


4. Färdiggräddat bröd.


5. Färdigskuret bröd. Helt ok.

Har inte bakat så mycket på sistone, då jag står i begrepp att flytta. Nästa bröd kommer att bakas i varmluftsugn. Lite nervöst, men spännande. Åter om ett par veckor!

7 kommentarer:

Admin sa...

Härligt luftigt, fina bilder - vill smaka!

Totalt 275 g surstart till totalt 700 g vatten är det en "standard" mängd i relation?
Verkligen fina luftiga bröd! Grattis!

Pär sa...

Hej. Första får ni nog öva lite på addition. Det är totalt 350 g surdegsstart och 900 g vatten (utöver det vatten som finns i surdegsstarten).

Om vi sedan delar upp frågan i två:

1. Surdegen:

350 g surdegsstart till 300 g mjöl och 300 g vatten är ganska mycket, men inget onormalt. Vanligtvis har man nog i mer mjöl än man har surdegsstart.

2. Huvuddegen:

950 g surdeg till en deg på totalt 2800 g (man brukar beräkna surdegens andel av den totala degen) är runt 33 procent, vilket är i övre delen av standardmängden. Mellan 15 och 40 procent bör man ligga enligt viss expertis.

Admin sa...

Hehe, så det kan bli ;)
Tack för att du tar dig tid och rätar ut mina frågetecken.

Anonym sa...

Såna där riktvärden, av typen: surdegens relation till totala degen (15-40%) gillar jag!

Har du fler?

/Svante

Pär sa...

@Svante:

Saltmängd: 1.5-2 procent av degens totala mjölinnehåll.

Space babe sa...

Hej Pär, kan inte ni komma på middag och ta med er ett bröd som present? Hehe...

Pär sa...

Deal.