måndag 4 juli 2011

123. Endagsbröd på två dagar

Tänkte testa att göra några snabbare bröd, som ändå smakar ok. Första testet är att sätta en liten surdeg på morgonen, låta jäsa framme tills senare, och göra en huvuddeg med jäst. Nu råkade jag inte ha tid att göra brödet på kvällen, så försurdegen hamnade i kylen i alla fall, men det blev i alla fall något.

Surdeg:
  • 300 g vetemjöl
  • 150 g vetesurdeg
  • 200 g ljummet vatten
Fick stå framme under dagen, sedan i kylen över natten.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • 300 g grahamsmjöl
  • 500 g vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 600 g ljummet vatten
  • en näve salt, en skvätt brödsirap
Knådade en kvart, saltet i halvvägs.


1. Surdegen, fm.


2. Surdegen, kväll.


3. Surdegen, dag 2.


4. Huvuddeg, knådad


5. Huvuddeg, hopvikt, 1 h senare.


6. Huvuddeg efter 1h30m.


7. Uppdelat.


8. Slutjäst efter ytterligare 1h30m.


9. Färdiggräddat. Standardförfarande. Osnittade bullar närmast, de kändes nästan överjästa. Gott resultat, blev inte så menlöst som rena jästbröd blir. Ska testa att köra allt samma dag nästa vända. Tänker även spara en bit deg från den huvuddegen och ha i nästa vända.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur blir det om du skulle jäsa brödet utan jäskorgar? Är det möjligt? Undrar också samma sak angående ditt förra recept på degen med biga och poolish?

Jag har nämligen inga jäskorgar och ser det som en utmaning att lyckas få fina, höga och luftiga bröd ändå.

Pär sa...

Ohoj,

Generellt kan man väl säga att ju lösare deg, desto större glädje har man av korgar, så att degen inte flyter ut helt. Håller man efter den och viker ihop den noggrant och ofta, så borde man rimligen kunna hålla ihop den bättre på höjden. Att slutjäsa den i kylen gör också att den håller formen bättre. Men att dra ned lite på vätskan är nog det enklaste, dock på bekostnad av stora hål.

Annars kan man jäsa degen på en välmjölad handduk i ett durkslag eller liknande. Alternativ är också att grädda i brödformar, om man märker att den rinner ut för mycket. Eller skaffa en korg, de är rätt praktiska, trots allt.

Anna-Karin sa...

Har gjort det här brödet i stora volymer i helgen, har sålt på marknad. Det var strykande åtgång, och det är verkligen gott :-)
Har gjort några små ändringar: dragi ner jästen till ca 10 gram, och låtit degen jäsa i kyl ca 12 timmar. Saknar jäskorgar, så den kalla degen är lättare att hantera.

Pär sa...

Kul! Helt korrekt, vet man redan från början att man ska jäsa brödet länge/över natten behöver man inte lika mycket jäst.