tisdag 27 oktober 2009

96. Tråkfranska

Bruksbröd med kort varsel. Inget särskilt.

Fördeg:
  • 100g vetekross
  • 100 g durumvete
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetesurdeg
  • 100 g vetemjöl special
  • 8 g jäst
  • 400 g vatten
Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 400 g vetemjöl special
  • 1 tsk brödkrydda
  • 50 g brödsirap
  • 250 g vatten
  • En näve salt
  • En skvätt olivolja

1. Fördeg hopguckad.


2. Fördeg vilad 4h.


3. Deg knådad.


4. Bullar formade, 1 h senare.


5. Bullar gräddade, efter ytterligare 2 h jäsning.


6. Morgonfralla kluven. Klart dugligt.

tisdag 6 oktober 2009

95. Blåbärslimpa

Tänkte se om det gick att göra ett blått bröd. Blå mat är alltid lite mystisk.

Fördeg:
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g vetesurdeg
  • 200 g Ekströms blåbärssoppa
  • 5 g jäst
Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 500 g vetemjöl
  • 300 g blåbärssoppa
  • 50 g blåbär
  • 50 g smultron
  • 5 g salt

1. Fördeg blandad.


2. Fördeg jäst i 6 h.


3. Huvuddeg knådad. redo för bärinblandning.


4. Degen i position.


5. Degen efter 12 h i kylen.


6. Suddiga limpor.


7. Skarpare limpor efter 3 h i rumstemp.


8. Gräddade limpor efter 35 minuter i ugnen. Övervakade av vaktpatrullen.


9. Luftigt och gott, med en diskret bärsmak. Inte alls dumt, faktiskt.

söndag 4 oktober 2009

94. Tungt rågbröd

Det var länge sedan jag gjorde något ordentligt rågbröd, så det fick bli ett sådant. Passade på att göra slut på några mjölpåsar också.

Fördeg:
  • 100 g vetesurdeg
  • 100 g rågsurdeg
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g rågkross
  • 350 g vatten
Blandades, fick stå till nästa kväll.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 200 g fint rågmjöl
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 50 g brödsirap
  • 50 g solrosfrön
  • 450 g Fjällfil
  • 100 g vatten
Tillsatte, efter 5 minuters knådning:
  • 25 g salt
  • 50 g olivolja
  • 50 g sultanrussin

1. Fördeg.


2. Huvuddegen färdigknådad.


3. Efter 1,5 h. Dags för kalljäsning i kylen.


4. 12 h senare. Fick stå ett par timmar i rumstemperatur. Jag gräddade det direkt ur bunken (inte i den, dock), eftersom jag tyckte att det jäst nog.


5. Efter en timme i ugnen. Snittade det inte, så det blev en reva längs kanten. Gjorde inte så mycket.


6. Ett rejält bröd. Mäktigt och mättande, men ändå saftigt. Höll sig färskt, eller vad termen nu är, en vecka.