söndag 21 mars 2010

112. Hoprafsat surdegsbröd med lite av varje

Rafsade ihop ett surdegsbröd, petade i en smula jäst för att hjälpa surdegen lite på traven i vinterkylan.

Fördeg:
  • 100 g vetesurdegsgrund
  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 100 g fint dinkelmjöl
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 100 g grahamsmjöl
  • 75 g fyrkornskross
  • 300 g vatten.
Fick stå över natten.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 500 g Manitoba Cream
  • 350 g vatten
  • 5 g jäst
  • 50 g olivolja
  • 1 msk basilikaolja
  • 10 g sirap
  • 20 g salt

1. Fördeg, dag 1.


2. Fördeg, 19 h senare.


3. Knådad huvuddeg. Fick stå ett par timmar i kylen.


4. Hopvikt huvuddeg. Fick stå framme lite för länge - 6 h.


5. En formad limpa.


6. Den andra formade limpan, 1 h senare. Lite kort slutjäsning, kanske. Dåligt disponerad tid.


7. Färdiga limpor. Blev rätt ok, trots sjabbel.


8. Oväntat syrliga. Trodde de skulle bli lite menlösa, men icke. Helt ok.