fredag 28 augusti 2009

93. Snabblimpa med jox

Slut på frukostbröd, så jag gjorde ett på eftermiddagen/kvällen.

Poolish:
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 50 g vetekross
  • 50 g vetesurdegsgrund
  • 10 g jäst
  • 300 g ljummet vatten
Huvuddeg:
  • Poolishen
  • 400 g vetemjöl special
  • 100 g skrädmjöl
  • 25 g brödsirap
  • 50 g solroskärnor
  • 250 g vatten
  • 25 g olivolja
  • 15 g salt

1. Poolish blandad.


2. Poolish efter 4 timmar.


3. Deg. Blandad i 5 minuter i Assistenten, olja/salt tillsatt, 5 minuters knådning till, på högre hastighet.


4. Deg efter en timme och ett par hopvikningar. Formad till två limpor.


5. Limpor, jästa en timme till. Lite i underkant.


6. Limpor, gräddade i 45 minuter.


7. Närbild.

Frukosten räddad!

fredag 21 augusti 2009

92. I stället för bagels-limpa

Tänkte göra bagels. Det blev inga.

Poolish:
  • 300 g vetemjöl special
  • 50 g surdegsstart
  • 5 g jäst
  • 10 g brödsirap
  • 300 g vatten
Fick stå i 9 timmar, lite omväxlande i kyl och rumstemperatur.

Huvuddeg:
  • Poolishen
  • 600 g vetemjöl special
  • 5 g jäst
  • 300 g vatten
  • 20 g brödsirap
Knådade i maskin 5 minuter. Tillsatte sedan:
  • 25 g olivolja
  • 15 g salt
Knådade 1 minut, lät stå i 5 minuter, knådade sedan på högre hastighet ytterligare 5 minuter.


1. Poolish.


2. Poolish efter 9 h.


3. Deg, knådad. Den kändes lite lös, så jag övergav bagel-planerna i detta skede. Får testa igen med lite mindre vattenmängd.


4. Deg, knådad, vilad, vikt, 2 h senare.


5. Deg, uthälld.


6. Limpor på kvällen.


7. Limpor vid lunchtid, dagen därpå. Småläskigt sjukhusljus.


8. Limporna var spända och pösiga, men säckade ihop när jag snittade dem. Borde testat att grädda en utan snitt, men den hade antagligen exploderat.


9. De reste sig ändå ganska bra.


10. Trevligt och gott standardbröd. Men några bagels är det ju inte.

måndag 10 augusti 2009

91. Ytterligare bröd med surdeg och olivolja

Mer av samma. Blev en ganska stor deg eftersom surdegsburkarna riskerade att svämma över.

Fördeg:
  • 200 g vetesurdeg
  • 200 g rågsurdeg
  • 100 g 4-kornskross
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g durumvetemjöl
  • 3 g jäst
  • 400 g vatten
Fick stå i kylen till nästa dag.

Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 600 g vetemjöl special
  • 50 g sirap
  • 300 g vatten
  • 100 g olivolja
  • 25 g salt
Knådade fem minuter innan olja/salt fick vara med. Degen blev lite för lös för att vara riktigt medgörlig, tyckte jag. Bättre att spara lite på vattnet tills man märker vartåt det barkar. Eller så kan man räkna ut proportionerna i förväg, vilket jag rekommenderar, men har slutat orka göra själv.

1. Fördeg.


2. Fördeg efter vila.


3. Deg. In i kylen!


4. Deg efter 4 h kylvila och ett par hopvikningar.


5. 1,5 h senare.


6. Formade limpor, i något underdimensionerade korgar och ur fokus.


7. Limporna bytte plats i kylen under natten. Efter 10 h.


8. Klantade till inlobbningen av brödet i ugnen genom att inte mjöla brödspaden ordentligt, så att ena brödet fastnade, tappade formen och hade sig. Irriterande, förutom att det tog upp nästan hela bakstenen. Notera fin matta i ugnen, dock.


9. Siamesiskt surdegsbröd.


10. Ena halvan hyvlad i ätvänligare storlekar. Trevlig limpa, förutom krånglet.