måndag 27 juli 2009

90. Bröd med olivolja

Gjorde ett bröd på en poolish med lite jäst och lite surdeg. Testade med en smula durumvetemjöl också.

Poolish:
  • 100 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 5 g jäst
  • 80 g vetesurdegsgrund
  • 100 g vetekross
  • 250 g vatten

1. Poolish, blandad.


2. Poolish, bubblig, efter 11 h i rumstemp, under plast.

Huvuddeg:
  • Poolishen
  • 400 g vetemjöl
  • 25 g sirap
  • 150 g vatten
  • 50 g olivolja
  • 15 g salt
Ingen jäst här, som synes. Blandade rubbet utom salt och knådade 10 min i Assistenten, tillsatte saltet och körde 5 minuter till. I efterhand läste jag att man när degen innehåller fett bör tillsätta detta efter några minuters knådning så att glutenet hinner utvecklas först. Vet inte om det gör någon större skillnad. Det var rätt mycket olja i, hur som helst, vilket gav en väldigt lättarbetad och smidig deg.


3. Smidig och lättarbetad deg. Skickade in den i kylen och vek ihop den lite då och då. Sedan gick jag och sov.


4. Degen efter totalt 12 h i kylen. Väldigt fint jäst.


5. Efter lite upptining i rumstemp.


6. Formade ett par limpor. Överväger att göra detta innan långjäsningen nästa gång. Tyckte det var lite synd att banka ihop den väldigt fluffiga degen.


7. Efter 6,5 timmars ny kylskåpsjäsning.


8. Rakt in i ugnen efter ett par snitt.


9. Fin skorpa.


10. Klart godkänt resultat. Oljan gör brödet lite tyngre, och på viss bekostnad av stora hål, men ger en trevlig saftighet.

måndag 6 juli 2009

89. Franskbröd med surdeg och vallmofrön

Mer bröd.

Surdeg:
  • 100 g vetekross
  • 200 g grahamsmjöl
  • 100 g durummjöl
  • 200 g aktiv vetesurdeg
  • 350 g vatten

1. Surdeg, efter 8 h i kökstemperatur.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • 700 g vetemjöl special
  • 300 g vatten
  • 50 g avokadoolja
  • 25 g sirap
  • 20 g salt
Blanda, etc, i vanlig ordning, saltet i efter ett tag.


2. Deg.


3. Deg efter 18 timmar i kylen, och ett par hopvikningar.


4. Uppdelad.


5. Efter 3,5 h i värmen.


6. Efter 45 minuter i ugnen. Penslade med vatten och strödde vallmofrön över innan jag snittade dem. Hade för mig att vallmofrön brukade vara blå/svarta, dock.


7. Smarrig limpa. Yay!