skip to main |
skip to sidebar
Har haft en påse skrädmjöl i skafferiet ett tag, utan att riktigt veta vad jag ska göra med det, tills jag helt enkelt blandade i det i ett vanligt surdegsbröd.- 300 g vetemjöl special
- 150 g grahamsmjöl
- 100 g skrädmjöl
- 350 g vatten
- 100 g vetesurdeg
- 100g rågsurdeg
- 20 g honung
- 12 g salt
Blandade mjöl och vatten och lät stå en halvtimme, la till surdeg och honung, körde alltihop i Assistenten, 10 minuter på låg hastighet, la till salt, körde 10 minuter till.1. Deg.2. Deg efter fyra timmar i rumstemperatur, inklusive ett par hopvikningar.3. Deg i korg. 4. Deg i korg efter 12 h i kylskåp.5. Deg i korg efter ytterligare 5 h i rumstemperatur.6. Deg i ugn.7. Färdiggräddat bröd. Mysko sprickor.8. Jämna små hål.9. Närbild.Skrädmjölet, som ju är rostad havre, luktade tämligen skarpt vid knådandet, men i det färdiga brödet var smaken mer tillbakahållen. Det gav en mild smak av Start-müsli, fast utan sockerchocken. Inte så dumt alls, faktiskt.
Ibland tycker jag att mina bröd blir lite för kompakta, så nu gjorde jag ett bröd där jag enbart försökte få stora hål i innanmätet.- 250 g aprikoslevain
- 350 g Manitoba Cream
- 275 g vatten
- 5 g jäst (för lite extra skjuts)
- 10 g salt
Totalt 510 g mjöl och 365 g vatten. 72 % vatten, således.
Blandade allt utom saltet och körde 10 minuter i Assistenten.1. Kladdigt värre. Tillsatte saltet och körde ytterligare 10 minuter, på ganska hög hastighet.2. Mer hanterlig, dock väldigt lös.3. I bunke. Direkt in i kylen för nattvila.4. Nästa dag, efter 2 h i rumstemperatur.5. 3,5 h senare.6. Förra bildens deg hopvikt.7. 2,5 h senare. 8. Ny hopvikning.9. 1 h senare. Bryskt hoprullad och nedlagd i stödkorg.10. 1 h till.11. Uthälld och karvad.12. Marulk.13. Fugu.14. Lustig form.15. Luft.16. Närmast absurda hål. Vet inte riktigt varför man skulle vilja eftersträva detta, men det ser ju ganska fränt ut, i alla fall. Svårbrett, dock.